5. - 10. september Tartus

Selgunud on DRAAMA 2005 võistlusprogramm

17.05.2005
Kaarel Oja

Selgunud on Eesti Teatri esindusfestivali DRAAMA 2005 viieteistkümnest lavastusest koosnev võistlusprogramm. Kümnele rahvusvahelise žürii poolt välja antavale preemiale hakkavad septembrikuisel festivalil konkureerima:

• "Ainult võltsid jäävad ellu" (Marko Raat ja Von Krahli Teatri trupp), Von Krahli Teater, Lavastaja Marko Raat
  • "Finis nihili" (Madis Kõiv), Eesti Draamateater, lavastaja Priit Pedajas
  • "Hamlet" (William Shakespeare), Theatrum, lavastaja Lembit Peterson
  • "Julia" (William Shakespeare’i sõnadel), Eesti Draamateater, lavastaja Tiit Ojasoo
  • "Külmetava kunstniku portree" (Mart Kivastik), MTÜ R.A.A.A.M., lavastaja Aleksander Eelmaa
  • "Orkestriproov" (Federico Fellini), MTÜ Kell Kümme, lavastaja Roman Baskin
  • "Padjamees" (Martin McDonagh), Teater NO97, lavastaja Tiit Ojasoo
  • "Pal-Tänava Poisid" (Ferenc Molnar), VAT Teater, lavastaja Aare Toikka
  • "Pidusöök" (Thomas Vinterberg ja Mogens Rukov), Rakvere Teater, lavastaja Hendrik Toompere jun
  • "Preili Julie" (August Strindberg), Vene Teater, lavastaja Nikolai Krutikov (Venemaa)
  • "Romeo ja Julia" (Andrus Kivirähk), Vanemuine, lavastaja Mati Unt
  • "Troll-Poiss" (Selma Lagerlöf), Eesti Nukuteater, lavastaja Finn Poulsen (Rootsi)
  • "Tõde ja Õigus. Teine osa" (Anton Hansen Tammsaare/Elmo Nüganen), Tallinna Linnateater, lavastaja Elmo Nüganen
  • "Vee mälu" (Shelagh Stephenson), Endla Teater, lavastaja Madis Kalmet
  • "Vend Aljosha" (Viktor Rozov), Ugala, lavastaja Kaarin Raid

Igal Eesti kutselisel teatril oli õigus esitada festivali võistlusprogrammi üks oma kahe viimase hooaja lavastustest. Lisaks kuuluvad DRAAMA võistlusprogrammi kahel viimasel aastal teatriliidu lavastajapreemiaga pärjatud lavastused: Theatrumi “Hamlet”, ning Eesti Draamateatri “Julia”.

Suurem osa festivali etendustest toimub 5. – 10. septembrini Tartus. Üksikud lavastused jäävad oma algsetesse mängukohtadesse, sest nende transportimine on kas võimatu või lavastuse kunstilist väärtust oluliselt vähendav. Võistlusprogrammi etendustest jäävad kindlasti Tallinnasse Draamateatri “Julia” ning Theatrumi “Hamlet”. Küll jõuab festivali ajal Tartusse Tallinna Linnateateatri lavastus “Tõde ja õigus. Teine osa”, mida mängitakse Hugo Treffneri Gümnaasiumi hoovis. Etenduse tarbeks ehitatakse sisehoov ümber nii, et seda saab ka edaspidi kasutada teatri- või kontserdipaigana. Tartu linn toetab ehitustöid 240 000 krooniga linna reservfondist.

Lisaks võistlusprogrammile kuuluvad DRAAMA kavasse eriprogrammid, mille sisu selgub juuni lõpuks. Kuigi kõrvalprogrammid pole veel lõplikult paigas, saab festivali peakorraldaja Margus Kastepalu sõnul nende raames näha palju Eesti kaasaegsete näitekirjanike loomingut.

DRAAMA 2005 rahvusvahelisse žüriisse kuuluvad:

• Adrienne Darvay Nagy - Ungari teatriajaloolane, -uurija ja –kriitik, festivali “For the Hungarian Theatres Beyond the Borders” kunstiline juht.
  • Piotr Gruszczynski - Poola teatrikriitik, teatriajakirjade "Dialog", "Didaskalia" ja "Tygodnik Powszeshny" autor, festivali "Dialog-Wroclaw" kunstiline juht.
  • Pekka Milonoff - Soome lavastaja ja KOM teatri kunstiline juht.
  • Marina Timaseva - Venemaa teatriteadlane-kriitik, festivalide "Baltiiski Dom" ja "Žolotaja Maska" žürii liige, filmiteadlaste ja kriitikute Gildi auhinna laureaat.
  • Peteris Krilovs - Läti lavastaja ja festivali "Homo Novus" kunstiline juht.
  • Anneli Saro - Tartu Ülikooli doktor, teatriteaduse ja kirjandusteooria õppetooli õppejõud.
  • Jan Kaus - kirjanik, Eesti Kirjanike Liidu esimees.

DRAAMA 2005 toimub 5. – 10. septembrini põhirõhuga Tartus. Piletimüük festivali etendustele algab 1. juulil. Festivali korraldab SA Eesti Teatri Festival.